Tuesday, 25 July 2017

Kenapa Kalsium Sangat Penting Diambil Semasa Hamil?

Semasa hamil, kalsium merupakan satu nutrisi yang amat penting bagi menyokong pertumbuhan janin dalam kandungan. Selain untuk pertumbuhan tulang, kalsium juga membantu untuk kestabilan jantung dan saraf supaya dapat berfungsi dengan baik.




Berikut adalah manfaat kalsium:

- Untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat.
- Melancarkan peredaran darah dan menjaga kestabilan degupan jantung.
- Membentuk otot dan saraf agar berfungsi sempurna.
- Mencegah risiko osteoporosis pada Ibu.
- Mengurangi risiko terjadinya komplikasi di masa kehamilan.

Ibu yang hamil ataupun tengah menyusukan anak, memerlukan kira-kira 1000mg kalsium sehari. 1000mg kalsium ni bersamaan dengan 4 gelas susu tinggi kalsium, ataupun juga 80 biji badam.


Sumber Makanan Tinggi Kalsium
 







Kalsium boleh diambil daripada makanan seharian kita. Selain susu, kalsium turut terdapat dalam keju, yogurt, avocado, brokoli, bayam, pisang dan lain-lain.

Namun, untuk mendapatkan sejumlah 1000mg kalsium bagi memenuhi keperluan kalsium harian kita, perlu makan dengan kuantiti yang agak banyaklah. Dan biasanya, jarang yang dapat memenuhi kuantiti tersebut. Selalunya, hanya mampu memenuhi 50% sahaja daripada keperluan harian kita.


Apa Istimewanya Ostematrix?

Specialnya Ostematrix ni, ianya BUKAN SEKADAR KALSIUM. 

Apa maksudnya?

Sebenarnya, badan kita tak dapat menyerap kalsium secara optimum sekiranya tiada Magnesium dan Vitamin D. Sebab tu, agak bahaya jika ambil secara berlebihan sumber KALSIUM SAHAJA tanpa masgnesium kerana ianya mungkin boleh menyebabkan terjadinya batu karang.




Ostematrix Shaklee LENGKAP dengan Magnesium, Vitamin D dan mineral-mineral lain seperti Boron, Mangan, Copper dan Zink bagi memastikan kalsium yang kita ambil dapat diserap sepenuhnya oleh badan.





Pernah tak alami kejang kaki semasa hamil?

Haaa, itu pun salah satu  puncanya adalah kurangnya kalsium dalam badan la tu...

Jom lah kita telan Ostematrix!


Beli terus Ostematrix di sini..
Klik eSell di bawah.


Ataupun boleh hubungi saya ya..



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Monday, 24 July 2017

Apa Itu Bell's Palsy Dan Bagaimana Ia Boleh Terjadi?


Apa Itu Bell's Palsy?


Bell's Palsy merupakan salah satu kelumpuhan pada sistem saraf wajah, akibat daripada terjadinya radang dan pembengkakan saraf yang mengawal otot wajah. 



Sesiapa sahaja boleh terkena serangan Bell's Palsy, namun secara umumnya biasanya mereka yang berumur 15-45 tahun yang mengidap Bell's Palsy. Selalunya sebelah muka akan herot dan tidak akan dapat berfungsi secara normal.

Tanda-tanda Bell's Palsy


Gejala biasanya muncul secara mendadak, dan gejala paling umum adalah:
✔ Mengeluarkan air liur
✔ Sensitif terhadap suara
✔ Nyeri pada rahang atau di belakang telinga
✔ Sakit kepala
✔ Deria rasa yang berkurang
✔ Sukar menunjukkan ekspresi pada wajah malahan sukar untuk menutup mata ataupun tersenyum
✔ Lumpuh keseluruhannya pada salah satu sisi wajah. 

Umumnya, gejala berlangsung selama beberapa jam, atau mungkin beberapa hari.

Apa Punca Terjadinya Bell's Palsy?

Punca terjadinya penyakit ini belum dapat dipastikan. Namun beberapa kajian menunjukkan penyakit ini berkait dengan virus Herpes.

Rujuk WEBMD

Bagaimana Vivix Berfungsi


Bell's Palsy bermaksud terdapatnya gangguan pada sel dan saraf pada wajah.

Resveratrol atau antioksidan di dalam Vivix ni bertindak membantu membetulkan serta membaiki kerosakan sel serta saraf.

Vivix ni bukanlah ubat tetapi Vivix merupakan suplemen semulajadi yang menyokong kesihatan. Insya-Allah antioksidan di dalam Vivix adalah ikhtiar terbaik bagi pesakit Bell's Palsy.




Testimoni Vivix & Bell's Palsy


Ikuti perkongsian daripada Puan Zura, bekas pesakit Bell's Palsy

Pada Julai 2016 Zura di serang Bell Palsy.

Bangun je tidur, macam biasa Zura akan minum air tiba2 air meleleh keluar dari mulut, pelik tapi buat tak layan.bila basuh muka ketika wuduk, kali ni air masuk dalam mata.makin bertambah hairan.

Selesai solat subuh, cuba cari info sambil2 tengok muka di cermin..Allahhuakbar muka aku dah senget!

Mulut tak boleh tutup, mata tak boleh tutup rapat..air mata mengalir. Pipi sebelah kanan tak boleh gerak langsung, telinga rasa bengang..sakit, sakit sangat.

Sebelum ni ada Zura baca terbaca tentang Bell Palsy dari perkongsian seorang rakan tapi masih rasa ragu2 sama ada Zura di serang minor stroke atau bell palsy.

Tengah hari suami balik utk lunch baru Zura mintak dia tengokkan muka dan bagi tahu zura di serang Bell Palsy.

Bila kami buat pemeriksaan di hospital. Yes! Doktor sahkan Zura di serang Bell palsy 

Bermulalah episod terpaksa ambil steroid dan terpaksa berhenti menyusukan Izzara Nasuha.

Seminggu pertama zura rasa berat sangat bukan sebab muka dah senget tapi sebab terpaksa stop menyusukan anak. 

Bayangkan anak yang 24 jam dengan maknya tapi bila merengek minta susu maknya tak dapat bagi. Sedih teramat sangat. Susu pula terpaksa pam dan buang.

Anak susah tidur malam. Rasa stress anak menangis nakkan susu tapi tak boleh nak bagi

Sampai zura kata pada suami ' ummi tak kisah pon muka ummi senget tapi ummi tak sampai hati tengok anak nangis² nak susu macam ni '

Zura buat keputusan hanya seminggu zura ambil steroid dan cuba ikhtiar dengan mengamalkan supplement, tentu Shaklee pilihan utama zura

Waktu tu Zura berserah ja pada Allah. Jika dengan supplement ni Zura sembuh Alhamdulillah, namun jika terpaksa berwajah senget seumur hidup pon Zura terima..

Zura consume special dose VIVIX, Vitamin E,OMEGA ,B Complex dan seminggu sekali Zura akan buat rawatan fisioterapi dan acupuncture.

Senaman muka untuk pesakit bell palsy pon ada zura amalkan di rumah

Alhamdulillah senyuman kembali mekar dibibir walaupun belum sembuh 100%.

Vivix dan Bell's Palsy


Lagi Testimoni Vivix & Bell Palsy

Vivix & Bell's Palsy

Vivix dan Bell's Palsy

Sekiranya berminat untuk berikhtiar dengan Vivix, boleh terus order kat sini..


Dan boleh hubungi saya untuk konsultansi


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Saturday, 22 July 2017

Set Berpantang Khas Untuk Mereka Yang Keguguran

2 hari lepas, saya dihubungi oleh seorang wanita bertanyakan Set Berpantang. Teruja bertanyakan ini kandungan yang ke berapa.. Beliau kemudian bagitau bahawa beliau baru sahaja keguguran kali ke 2, dan masih belum ada anak setakat ni. Allahurabbi... Sedihnya saya rasa.. Plus rasa bersalah jugak kot-kot dengan pertanyaan saya tu buat beliau bertambah sedih kan...



Tapi insya Allah, pasti ada hikmat di sebaliknya..

So, terus saya cadangkan 5 jenis vitamin ni, khas untuk pulihkan balik badan beliau, kuatkan balik badan beliau..

Walaupun tak bersalin, tapi badan tetap lemah selepas kita gugur.. Sebab tu, orang-orang tua galakkan kita berpantang sama seperti selepas bersalin bila gugur. Malahan, pernah saya dengar, berpantang akibat keguguran ni kena lebih strict lagi berbanding berpantang selepas bersalin. Wallahualam..

Ok, berbalik kepada 5 jenis vitamin tadi...


set berpantang gugur shaklee


B-Complex: Bantu beri ketenangan fikiran kepada ibu yang mungkin stress selepas keguguran. B-Complex juga mengandungi asid folik yang penting sebagai persediaan sebelum hamil sekali lagi

Vita-lea: Multivitamin yang lengkap dengan zat besi

Vitamin C: Berfungsi untuk menguatkan sistem imun tubuh, juga mengoptimakan penyerapan zat besi ke dalam badan

GLA Complex: Mengawal kitaran hormon badan, juga berfungsi untuk kesuburan wanita

ESP: Sumber protein yang perlu untuk menguatkan rahim


Saya pernah hadiri satu ceramah kesihatan. Kata salah seorang penceramah tersebut,

"Setiap wanita WAJIB menyediakan badannya pada tahap kesihatan yang paling baik SEBELUM memutuskan untuk mengandung. Ini kerana, sekiranya wanita tersebut dahpun mengandung dan baru nak mula jaga kesihatan, masa tu mungkin agak terlambat"

Maksudnya, once u plan to get pregnant, kena start makan vitamin dah. Bukan setakat makan vitamin je, tapi kena makan makanan berkhasiat dan jalani kehidupan dengan lebih aktif (bersenam).

Sebab, contohnya asid folik diperlukan untuk pertumbuhan saraf tunjang bayi. Saraf tunjang bayi terbentuk seawal minggu pertama kehamilan. Sedangkan, kita hanya tahu kita mengandung mungkin bila dah masuk 5 atau 6 minggu. Kan?

Apa jadi bila badan kita tak dapat supply asid folik yang cukup? 
Bayi mungkin cacat. Nauzubillah.
Salah satu kecacatan yang mungkin terjadi adalah Spina Bifida. 





So, ibu-ibu..

Sediakan tubuh kita at the best condition, sebelum kita mula hamil ya..

Nak ikhtiar dengan vitamin Shaklee boleh beli kat sini..



Ataupun boleh hubungi saya untuk kita berbincang dengan lebih lanjut apa yang puan perlukan. 




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Thursday, 20 July 2017

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Sebenarnya simple je kan cara buatnya.. Semua orang tahu kot tapi takpelah kita tulis jugak resepi kat sini.. Mudah-mudahan dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan.. Aminnn...

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai




3 biji Bawang Merah
1 labu Bawang Putih
1 biji Bawang Holland
Sedikit halia
5 tangkai cili kering (rendam dengan air panas)
Semangkuk bilis
2 papan petai

1. Tumiskan bawang + halia + cili kering sehingga pecah minyak (pastikan pecah minyak tau kalo tak nanti tak sedap sebab bawang dan cili tu tak masak). 
2. Masukkan sedikit garam dan gula @ gula melaka.
 3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan ikan bilis 
5. Last sekali, masukkan petai dan tutup api dapur.

Siap!!

Senang kan.. 
Tengah berperang dengan anak pun boleh buat ni.. Hihihi...
Makan dengan nasi panas, memang tak nampak lauk lain dah 😍😍

Selamat Mencuba ;-)


*******************************************************

Nak beli Shaklee?



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Atasi Kulit Berminyak Dengan Mudah

Ramai jugak kawan-kawan saya yang alami masalah kulit berminyak. 
Kadang tu diorang cakap, minyak sampai tahap boleh kikis wat menggoreng 😂😂😂 
Kiasannya.. 
Punyalah banyak minyak tu kan..



Atasi Kulit Berminyak Dengan Rangkaian Set Nutriwhite Shaklee


Shaklee bukan sahaja mengeluarkan rangkaian suplemen yang terbaik, tetapi juga menghasilkan Set Penjagaan Kulit yang terbaik iaitu Nutriwhite. 

Kenapa saya kata terbaik?

✔ Dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit di Jepun dan US
✔ 3 tahun pembangunan produk
✔ Pemilihan bahan aktif dan mentah diperoleh daripada 16 buah negara
✔ Ujian yang menyeluruh
✔ Ramuan gabungan yang optimum
✔ Patent-pending whiten-16 campuran daripada 16 nutrien botani yang kuat yang membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada unuk mewujudkan kulit yang lebih putih, lebih cerah dan bercahaya
✔ Bebas daripada sebarang bahan kimia berbahaya
✔ Terbukti selamat dan berkesan






Nak cuba Nutriwhite Shaklee?

Boleh hubungi saya, untuk saya beri cadangan produk yang bersesuaian dengan kulit wajah anda.



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Wednesday, 19 July 2017

Petua Kurangkan Alahan Semasa Hamil


LEMBIK UMPAMA KAIN BURUK!


Siti Sofia risau. Patutlah, sejak akhir-akhir ini beliau selalu moody. Kerap rasa nak marah orang, kerap rasa sedih dengan tiba-tiba, dan-dan rasa nak menangis tanpa sebab dan sebagainya. Pendek kata, moody.


Rupa-rupanya, 2 garis yang jelas muncul di Urine Pregnancy Test itu menunjukkan bahawa beliau hamil. Bukan tak bersyukur, anak itu kan rezeki. Tapi, beliau resah memikirkan tentang alahan yang beliau alami, sewaktu hamil.



Semasa mengandungkan 2 orang anak sebelum ni, beliau alami alahan yang sangat teruk. Lembik, loya, mual, muntah entah berapa puluh kali sehari, dan tak boleh makan dan minum. Umpama kain buruk, begitulah kondisi badan beliau. Lemah tak bermaya. Dahlah jenis ber’angin’. Itu yang agaknya loya sangat tu, setiap kali mengandung.

Beliau gusar. Workload kat ofis banyak. Kerja-kerja tak pernah nak selesai. Ditambah pula dengan 2 putera beliau yang baru berusia 5 tahun dan 2 tahun, yang tengah nak melasak orang kata. Suami pulak kerja jauh. Hujung minggu baru dapat bersama.

Kusut fikiran beliau. Apa nak buat nak bagi kurang sikit alahan tu eh? Harapan beliau, sekurang-kurangnya, bila kurang alahan, beliau akan lebih kuat walaupun hamil.

Anis Yuhana, kawan beliau di ofis melihat keluh kesah yang dialami beliau.

“Kenapa dengan kau ni? Risau semacam je aku tengok?” Tegur Anis.

“ Aku baru dapat tahu aku pregnant Nis. Kau tahu lah kan aku kalo mengandung macam mana? Alahan teruk sangat. Dengan angin pus pus lagi dalam badan. Risau takut sampai kena admit ward lagi. Nanti, anak-anak aku tu cmane? Sape nak jaga?”

“Oooo gitu.. Ok macam ni. Apa kata kau cuba Peppermint Shaklee. Adik ipar aku macam kau jugak, alahan teruk. Bila dia ambil Peppermint ni, ok sikit dia cakap. Alahan ada lagi, tapi membantu la”

“Mahal tak Nis? Kalo mahal-mahal ni, aku tak berapa mampu.”

“Rasanya tak mahal sangat kot. Tak silap aku tak sampai RM50 pun. Aku ada sorang kawan, nama Efie yang jual Shaklee ni. Kau boleh tanya dia kot. Ni nombor phone dia. Nah, salin cepat! - 019-9890707”


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adaptasi daripada kisah yang selalu ibu-ibu hamil alami..

Kesian sangat kan..

Dahla penat bawak perut, mabuk-loya-muntah lagi, makan pun takde selera, dengan anak-anak lain yang tengah melasak lagi. Kalo ada suami yang membantu di sisi, ok jugakla sikit. Tapi kalo yang jenis PJJ ke, takpun jenis yang suami tak-berapa-rajin nak membantu ke, takpun suami yang busy teramat 27 jam sehari ke... Memang haru.. Memang kesian...



Peppermint Ginger Plus Shaklee ni diformulasikan untuk membuang angin dalam badan. Ibu-ibu hamil ni, biasanya badan berangin. Bila angin, lagi la loya dan mabuk kan.






Nak order Peppermint Shaklee?

Klik kat sini terus..





Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

EKSKLUSIF Hanya Untuk YAng Baru Mendaftar Sebagai AHLI BARU Shaklee!


Taraaaaaa....

pwp shaklee



Cantik kan?

Warna pink lagi tu.. 
Ramai peminat kaler yang lembut-ayu-sopan ni.. 
Saya tau... hihihi...

Tumbler ni tak semua orang boleh beli tau..
Hanya yang baru-mendaftar-sebagai-ahli-baru-Shaklee pada bulan ni dan bulan depan (Julai & Ogos 2017) je yang boleh beli..
Kami orang-orang lama ni melepas la jawabnya..

Tumbler ni best sangat.. 
Yang ada dalam simpanan saya kaler biru & hijau..
Tumbler ni, bila kita nak shake ESP ke kuat-kuat pun, tak terbukak penutup dia tu.. 
Memang safe 👍👍👍

Korang kalo belum jadi ahli Shaklee lagi, baik daftar bulan ni tau..
Bukan senang nak dapat beli tumbler ni..
Hanya insan-insan terpilih je tau..
Bayangkan insan terpilih tu salah sorangnya termasuk korang 😍😍
Bangga weiii...

Nak daftar cmane?
Meh wasap lekaih...





iReach




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)