Monday, 5 December 2016

Cara Saya Guna Duit Bonus Shaklee

Banyakkkk sangat sebenarnya kegunaan bonus Shaklee ni.. Maklumlah, saya ni surirumah je, maka bonus Shaklee saya itulah punca pendapatan saya kan.. So, segala jenis perbelanjaan dalam rumah, memang menggunakan duit Shaklee.. Kira share2 lah dengan husband...
.
Kalo kawan2 lain yang memang ada kerja hakiki tu, lagi syok.. Kira macam 2x dapat gaji sebulan kan hihi.. Tapi takpe, memang ini jalan yang saya pilih.. Nak bekerja dari rumah je...



.
Ok, back to the question, apa saya buat dengan duit Shaklee setiap bulan?
.
>> Bayar ansuran rumah
>> Bayar ansuran kereta
>> Bayar yuran sekolah anak
>> Beli barang dapur
>> Bayar utility bills
.
Dan segala macam lagi lah.. 


Gambar cedok Google je ni..
Hakikatnya, perbelanjaan isi rumahtangga zaman sekarang, suami isteri sama2 kena tanggung..
Tak daya kot kalo harapkan suami je sorang2...

.
Ada sekali dulu, pernah jugak belikan laptop untuk adik ipar saya Aisyah Osman.. Masa tu dia ada tolong kerja saya, so kira laptop ni macam bayar gaji kat dia lah.. Memang guna duit bonus Shaklee lah masa tu nak beli laptop tu...
.
Banyak lagilah kegunaan bonus Shaklee ni.. belum masuk lagi bab reward mereward lagi, belanja suami & anak2 makan. beli baju ke kasut ke.. Alhamdulillah, memang bonus Shaklee banyak membantu..
.
Harapan saya, moga bonus Shaklee akan semakin melebar menggemuk sebab ada impian baru yang saya nak capai menggunakan bonus Shaklee.. Aminnnnnn....
.
Oh ya, mungkin ada yang tertanya2 berapa sebenarnya modal kalo nak berniaga Shaklee ni? 
.
Murah ajoooo...
.
RM75 je masa ahkak join dulu dik.. 
Sekarang RM80 sebab ada GST..
.
Dah lama dahpun balik modal ahkak ni dik..
Syokk bisnes Shaklee ni kan.. 
Modal tak besar, income bleh dapat secara bersih, takde nak kena bayar overhead apa2...
Sape2 yang plan nak bisnes tu, meh join Shaklee meh..

Refer: Cara Jadi Ahli Shaklee



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Rancang Aktiviti Anak Pada Musim Cuti Sekolah

Diam tak diam, dah seminggu dahpun cuti sekolah berlalu kan..

Apa aktiviti yang dah kita rancang untuk anak2? Holiday ke? Wahhhhh syoknyaaaa.. Mesti seronok dapat jalan2 kan.. Saya pun teringin jugakla nak bawak anak2 bercuti pada musim cuti ni, tapi belum plan lagi ke mana.. Tengoklah nanti hujung bulan 12 nanti, sebelum sessi persekolahan bermula insya Allah kita pergi lah mana2.. Dekat2 pun takpe, asal anak2 happy...

Setakat ni, jadual musim cuti sekolah anak2 terisi jugak.. Takdelah melangut kat rumah tengok TV je.. Diorang pun konfem bosan kalo dok rumah je...

Aktiviti Musim Cuti Sekolah Anak-anak


Bermula semalam (4/12) diorang ikuti kelas Al-Quran.. Kelas ni nanti start pukul 8 pagi dan habis 1.30 tengahari, Ahad hingga Khamis... Kelas ni umi yang suruh diorang pegi.. Nak suruh diorang fokus bab mengaji musim cuti ni.. Tapi kelas ni bukan megaji semata2.. Ada outdoor activity jugak mcm berkuda dan memanah.. Mesti syokk kan..





Diorang jugak join tusyen intensif musim cuti di Pusat Tusyen Al-Amin.. Yang bab tusyen ni diorang yg request nak pegi, so umi hantar je la... Mula-mula ingatkan tak payah la kot gi tusyen.. Sebab kem Al-Quran tu pun dah separuh hari kan, mesti dah penat.. Takkan malam nak pegi tusyen lagi.. Dahla habis pukul 10.30, esoknya nak kena bangun awal lagi nak gi kem.. Hmmm tapi dah diorang nak gi jugak, so ikutkan jelaaa...

Aktiviti ke 3 diorang, memandangkan umi terlibat dengan #projekbegsekolah, so diorang akan diangkut bersama jugaklah masa nak buat pengagihan beg ke sekolah2 nanti.. Moga2 nanti bila kita dedahkan diorg awal2 dgn kerja2 amal sebegini, akan mendatangkan sifat empati dalam diri diorang, dan memupuk sifat bersyukur dgn apa yg kita ada sekarang ni..

Lain2 aktiviti? Nanti kita fikirkan..

Nak balik kampung? Memang dah selalu balik kampung pun.. Tak payah tunggu musim cuti.. Setiap minggu memang balik kampung.. Kadang2 seminggu sampai 2-3 kali balik kampung ahahaha... Maklumlah, kampung both umi abi 10-15 minit je dari rumah hihi...

Aktiviti diorang kat rumah?

Aktiviti paling glemer, ofkoslah sepahkan rumah hehehe.. Macam2 diorang main.. Biarkan je.. Sebabnya, mmg dah termaktub undang2 sekian lama, nanti diorang kena kemas sendiri hehehe...

Lagi satu, makanan memang kena sentiasa ada.. Asyik laparrrr je diorang ni.. Tambah2 lagi musim hujan ni kan.. No hal.. Mrs Chef sedia berkhidmat dalam rumah ni hehe...




Selamat bercuti korang!! ;-)







Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)