Saturday, 28 June 2014

Ramadhan Madrasah Terbaik Untuk Kita

Alhamdulillah, Allah masih panjangkan lagi usia untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun ini... Semalam Alhamdulillah, kami sekeluarga merasmikan terawih di Masjid Baru Bandar Satelit Islam Pasir Tumboh.. Dekat je dengan rumah, 3 minit je naik kereta.. Gambar takde, sebab phone tak bawak malam tadi.. so, tengok gambar ihsan google je la ye ;-) Masjid ni sederhana je luasnya, di atas bangunan shoplot.. apapun, anak-anak seronok sebab ramai rakan-rakan sebaya dengan diorang datang masjid ni.. Solat kejap je, pastu sibuk nak main... hmmmm budak-budak katakan...

Yang nampak kubah bahagian depan, itulah masjid.. unik kan?

Monday, 23 June 2014

DIY : Resipi Mudah Buat Sosej Sedap & Bebas Pengawet


daging ayam

Entry kali ni, saya share resepi. Actually resepi ni saya amek dari blog adik beradik Shaklee saya, Anida Ae (mom-station.com). Sebab utama saya masukkan resepi ni dalam blog sendiri supaya senang nak refer nanti2.. Anak saya Ajlaa' Qaisa tu suka sangat makan sosej, tapi saya jarang sangat beli sebab tau tak bagus kan makan makanan terproses ni selalu... So bila dah ada resepi sosej secara homemade ni, memang kena buatlah untuk anakanda tercinta..

Saturday, 21 June 2014

Vitamin E Sebagai Antioksidan yang Hebat Melawan Radikal Bebas

90% masalah kesihatan atau penyakit adalah angkara radikal bebas.

Apa itu radikal bebas?

Radikal bebas adalah merupakan suatu molekul atau atom yang sangat tidak stabil karena memiliki satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan. Elektron tak berpasangan tersebut akan berusaha mencari electron lain untuk menjadi pasangannya. Jika elektron yang diambil menjadi pasangannya adalah electron dari molekul dalam sel-sel tubuh kita maka terjadilah perubahan dan penyebab kepada proses penuaan, atau lebih merbahaya lagi menjadi sel-sel kanser. 

Thursday, 19 June 2014

Perkongsian Forum di Karnival Hijrah Negeri Kelantan

Kat Kelantan sekarang ni tengah ada program Karnival Hijrah, bertempat di Balai Islam Lundang. Tapi, arini last la.. Hehehe... Bermula 11 Jun aritu, dan berakhir arini 17 Jun...


Semalam saya sempat join program Bicara Sakinah: Forum yang bertajuk Keluarga Mithali Impian kita.. Forum ni jemput 2 orang ahli panel, iaitu Ustaz Dr Izhar Ariff Mohd Kashim dan Ustazah Zawiah Hassan. Alhamdulillah banyak sangat ilmu yang saya dapat, dan ingin saya kongsikan dalam entry blog ini apa yg saya mampu.

Perkongsian Intipati Forum

Monday, 16 June 2014

National Conference Shaklee 2013/2014 di Sunway Pyramid Convention Centre

Pada setiap tahun, Shaklee akan mengadakan National Conference. National Conference ni macam Perhimpunan Agung Tahunan la kan, lebih kurang. Biasanya National Conference Shaklee ni akan diadakan pada awal Jun setiap tahun. Contohnya, pada tahun ni diadakan pada 7-9 Jun lepas, untuk meraikan kejayaan pada cycle 2013/2014. Cycle Shaklee ni bermula Mac setiap tahun, dan akan berakhir pada Februari berikutnya. 

Shaklee National Conference ni diadakan untuk menghimpunkan seluruh (takde la seluruh pun sebenarnya, sebab kalo seluruh memang tak muat hall la heheheh) Pengedar Bebas Shaklee seluruh Malaysia. Masa conference inilah, para SID yang dah berjaya memenuhi criteria yang Shaklee tetapkan akan naik ke pentas untuk menerima award masing-masing. Bukan award je tau, tapi ada juga yang terima cash bermula dari RM2500 sehinggalah RM50,000. Tengok kategori lah… Cewah, macam ABPBH pulak ku rasa berkategori kategori ni....

Tuesday, 10 June 2014

Percutian 5 Star 3 Hari 2 Malam Tajaan Penuh oleh Shaklee di Sunway Resort Hotel & Spa

Alhamdulillah, untuk cycle Shaklee yang lepas, saya berjaya mendapatkan 1 keping tiket percutian Shaklee ke US ataupun 3 tiket percutian di Sunway Resort Hotel & Spa. Kena pilih, mana satu yang kita nak. Lepas perbincangan dengan suami, saya mengambil keputusan untuk memilih percutian di Sunway Resort.







Percutian ini diadakan serentak dengan National Conference Shaklee 2013/2014 yang diadakan di Sunway Pyramid Convention Centre. Alhamdulillah, kali ni saya dapat bawak seluruh ahli keluarga, iaitu suami dan anak-anak serta mak sekali...

Anak-anak tak payah cakaplah kan, memang seronok sangat lah especially bila dapat mandi kolam. Diorang ni memang pantang jumpa kolam. Berendam 5 6 jam pun takde masalah diorang ni. Hehehe... Satu lagi part diorang paling excited sebab kami ke KL dari KB naik flight, balik ke KB balik pun dengan flight jugak.. Memang saja nak bawa diorang naik flight, tak pernah lagi sebelum ni diorang naik flight kan... hihihi...

Monyok tunggu flight delay...hehehe...
Tak suka pakai seat belt....
Makan biskut secara overexcited....

Ammar tidur dah...


Awan memutih macam kapas...

Ajlaa', masa on d way pergi, dia cakap takut. Banyak soalan dia tanya saya.. "Nape kapal terbang naik bukit lah (masa take off), nape kapal terbang berhenti la (masa kat atas), takut kapal terbang jatuh dalam air la (masa nak touch down).. Hehehe... Ammar ok je, memang excited padahal masa tu dah dekat 12 tengah malam.. Masa on d way balik, Ajlaa' kata dia takut sikit, tak takut banyak dah.. Ammar pulak tidur... hmmmmm....

Masa kat Sunway tu tak sempat nak amek gambar banyak-banyak kat hotel sebenarnya.. Sebab aktiviti agak pack dengan National Conference Shaklee.. Apapun jom lah layan mana yang ada gambarnya....












Untuk hari ke 3, sepatutnya kami masuk ke Sunway Lagoon Theme Park secara percuma. Main lah apa-apapun free je. Siap dapat elaun makan lagi, Shaklee bagi RM50 sorang. So, dapat beli apa-apa makanan dalam tu guna elaun ni lah..

Tapi, saya tak dapat join program hari ke 3 ni sebab suami dah start exam akhir sem di Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Dia ke Penang terus, kami balik ke KB. Takpelah, takde rezeki la tu maknanya untuk kami bergembira di Sunway Lagoon.. Insya Allah, bila Allah izinkan suatu hari nanti kami akan sampai juga ke sana, walaupun time tu kena bayar dh la kan.. Heheheh..

Trip dengan Shaklee ni memang best.. Semua free, duit poket pun dapat, welcoming gift pun dapat jugak. Asal balik bilik malam-malam je mesti ada hadiah kt atas katil. Best kan? Ni hadiah malam pertama, hadiah malam kedua lupa nak snap...huhuhu...



Untuk next year, percutian ke luar negara adalah ke Italy. So, kita target untuk ke sana pulak ok ;-)

Anda nak bersama kami untuk grab segala offer menarik yang Shaklee tawarkan? Mudah je, caranya dengan daftar jadi ahli dulu la... Tak mahal pun, cuma RM75 seumur hidup, ataupun boleh dapat keahlian percuma tapi ada syaratnya lah... 

Boleh baca di  SINI...

Ataupun SINI...

Ataupun SINI...

Dan juga SINI...

Anda memang boleh menjana pendapatan melalui Shaklee... Boleh baca di SINI...

Nak tau kenapa saya suuuukaaaa sangat berniaga Shaklee? Boleh tengok di SINI...

Jangan buang masa lagi... Cepat-cepat buat keputusan... 

Be Part of  The Shaklee Effect!


Boleh call saya sekarang!!

iR Efie Muhamad 
ID Shaklee: 869620
019-9890707

Phytocol ST: Produk Terbaru Shaklee Untuk Menghalang Serapan Kolestrol Jahat Ke Dalam Tubuh

 Statistik di Malaysia menunjukkan 1 daripada 3 orang dewasa menghidap kadar kolestrol yang tinggi dalam badan. Juga turut menunjukkan risiko kematian rakyat Malaysia disebabkan oleh penyakit jantung juga adalah 1:3 orang.

Biasanya, kita beranggapan bahawa penyakit jantung ini adalah penyakit yang dihadapi oleh orang-orang tua. Namun ternyata anggapan kita itu silap. Hani Mohsin Hanafi (pelakon), meninggal dunia semasa usianya 43 tahun akibat serangan jantung. Ok, itu dah agak berumur. Kita tengok pula JackyNg Kiat Kee (pemain bola keranjang negara), meninggal dunia juga akibat serangan jantung pada usia hanya 25 tahun. Sangat muda kan? Itu menunjukkan serangan jantung ini tak mengenal usia, kerana ianya boleh menyerang sesiapa sahaja.


 
Antara faktor utama yang menyumbang kepada serangan jantung adalah tingginya kolestrol dalam badan. Mula-mula kita kena faham bagaimana jantung kita berfungsi. 

Jantung terdiri dari 4 injap, dan fungsinya adalah untuk mengepam darah ke seluruh badan secara berritma. Salur darah arteri adalah untuk mengangkut darah beroksigen, manakala vena adalah untuk mengangkut darah yang terdeoksigen.

Terdapat 2 jenis kolestrol dalam darah, iaitu High-Density Lipoproteins (HDL > kolestrol baik) dan Low-Density Lipoproteins (LDL > kolestrol jahat). HDL berfungsi untuk mengangkut kolestrol keluar dari salur darah dan dibawa balik ke hati untuk disingkirkan. Ianya akan membersihkan salur darah kita. Manakala LDL pula akan mengakibatkan pembentukan plak, dan akan menghalang dan menghentikan pengaliran darah. Ianya akan mengakibatkan kerosakan arteri, penyakit jantung dan angin ahmar.

Jadi, untuk melindungi diri dari penyakit jantung, kita mestilah mempunyai paras kolestrol HDL yang tinggi dan paras kolestrol LDL yang rendah. Bukan sahaja penyakit jantung, namun kadar kolestrol yang tinggi dalam badan merisikokan seseorang untuk menghidapi angin ahmar, penyakit hati, diabetic, tekanan darah tinggi dan juga turut menjejaskan sistem seksual seseorang.

Gejala Masalah Jantung


  • Keletihan yang melampau 
  •   Ketat di bahagian leher / tengkuk
  •   Degupan pantas atau tidak sekata
  •   Kuat berpeluh
  •   Nafas pendek
  •   Kurang selesa di bahagian dada

Sesorang itu berisiko untuk menghidap tinggi kolestrol sekiranya:

  •   Kuat merokok
  •   Berlebihan berat badan
  •  Selalu mengalami tekanan
  •   Hati yang tidak sihat
  •  Makanan

Makanan merupakan factor utama yang menyumbang ke arah tingginya kadar kolestrol dalam badan.  American Heart Association (AHA) menyarankan seorang dewasa yang normal hanya dibolehkan mengambil kurang dari 300mg kolestrol sehari, manakala bagi individu yang ada penyakit jantung, tidak boleh mengambil lebih dari 200mg sehari.

Hakikatnya, ianya sangat susah untuk dilaksanakan.. Mengapa??

Jom  tengok gambar di bawah..


Semangkuk tomyam sahaja pun dah menyumbang 353mg kolestrol. Dahtu cmane? Hakikat sebenar pengambilan kolestrol harian kita adalah 3 – 4 kali ganda lebih dari saranan pengambilan kolestrol yang dibenarkan. 


Jadi, apa penyelesaian yang kita ada?

Caranya ialah dengan......................

Phytocol  - ST

Berfungsi untuk menurunkan kadar kolestrol secara semulajadi. 
 Phytocol – ST dirumus dengan formula proprietary dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal dapat membantu mencegah penyerapan kolestrol dan menurunkan kolestrol LDL (jahat). Phytocol ST membekalkan 2000mg fitosterol sehari kepada badan.

turunkan kolestrol


Apa itu Fitosterol?


Fitosterol telah dibuktikan secara klinikal dalam lebih 80 kajian dapat menurunkan LDL kolestrol sebanyak 10-15% sekiranya diambil 2000mg sehari. Fitosterol mempunyai struktur yang hampir sama dengan koletsrol. Jadi, fitosterol akan berebut dengan kolestrol untuk mendapatkan tapak serapan.








 Cara pengambilan Phytocol ni adalah seeloknya diambil dalam setengah jam sebelum makan.. Jadi, para sterols tu akan bersiap sedia di dinding-dinding salur darah untuk sekat kolestrol yang ada dalam makanan kita tu dari masuk ke dalam salur darah masa kita makan... Bila dia sekat, dia hantar terus ke sistem perkumuhan kita, buang terus dari badan.. Best tak? Of course la best.....

Phytocol ni baru dilancarkan semasa National Conference Shaklee 2013-2014 yang berlangsung pada 7-9 Jun 2014, iaitu semalam.. eheheh... Panas2 lagi ni...

 HOTTTT!!!


Boleh call saya sekarang!!

iR Efie Muhamad 

ID Shaklee: 869620

019-9890707



Thursday, 5 June 2014

Perbezaan Antara Semulajadi Atau Sintetik

Terdapat pelbagai jenis, pelbagai jenama vitamin yang dijual di pasaran.  Namun semua jenis vitamin itu hakikatnya tergolong dalam 3 jenis vitamin; SEMULAJADI, SINTETIK DAN ORGANIK. Cuba kita cek, jenis yang manakah vitamin yang kita ambil..



                                       Semulajadi
  • Dihasilkan dengan pemprosesan yang seminima mungkin dan kepekatan nutrient adalah dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan ia ditemui dalam alam semulajadi
  • Kos menghasilkannya lebih tinggi berbanding sintetik
  • Perlukan pelaburan yang tinggi dalam sumber semulajadi yang berkualiti
  • Kebanyakan syarikat tidak menjual vitamin atau mineral semulajadi. Shaklee satu-satunya yang berbuat demikian.


Sintetik
  • Nutrien yang dihasilkan dalam persekitaran makmal
  • Bersumberkan tar arang batu
  • Paling murah. Komponennya bahan kimia.
  • Kebanyakan makanan tambahan adalah dalam jenis ini.
  • Biasanya dijual di farmasi
  • Walaupun secara kimianya ia semulajadi, tetapi dari segi strukturnya ia jauh berbeza.
  • Dari label – ia dilabelkan dengan huruf “l” berbanding huruf“d” bagi semulajadi.

Organik
  • Nutrien yang khusus dipencilkan dari satu sumber  semulajadi, biasanya dengan  menggunakan haba, tekanan tinggi atau pelarut kimia yang kuat
  • Ia tidak sama dengan nutrient semulajadi  disebabkan proses yang dilaluinya.
  • Semasa pemprosesan, ia melibatkan
    • Haba yang berlebihan
    • Produk petroleum biasanya digunakan, menyebabkan kehilangan nutrient
  • Ko-faktor yang ada pada nutrient lesap atau rosak tanpa diganti


Mengapa Mesti Memilih Yang Semulajadi

 


  • Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras
  • Tidak menggunakan pengisi dan pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrient
  • Penyediaan bahan mentah  dari sumber semulajadi yang berkualiti
  • Imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin
  • Semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik
  • Semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagain fungsinya
vitamin sintetik


Mengapa Elakkan Sintetik



  • Tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh – struktur sistem enzim kita adalah untuk semulajadi, bukannya makmal
  • Percubaan untuk memadankan enzim tubuh kita dengan vitamin sintetik adalah seumpama memadankan tangan kanan anda ke sarung tangan kiri
  • Semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik – 42% lebih berkesan dari sintetik. Anda dapat setengah jumlah yang anda fikir anda perolehi.

Bagaimana Mengenal Semulajadi Atau Sintetik



  • Melalui pembacaan label – huruf “l” bagi tiruan dan “d” bagi semulajadi

  • Melalui perkataan “ko-faktor” seperti bioflavonoids atau biodegradable”
  • Melalui kehadiran pad silica gel dalam bekas sintetik
gel silika


             Haaaaa begitulah cara nak kenal perbezaaan antara Vitamin Semulajadi vs Vitamin Sintetik. So, pilihan anda bagaimana? Pilihan kami tentulah yang semulajadi, dan semestinya rangkaian suplemen Shaklee  yang menjadi pilihan ;-)                   

Nak turut bersama kami mengamalkan vitamin yang dijamin selamat ini?

      
Boleh call saya sekarang!!

iR Efie Muhamad 
ID Shaklee: 869620
019-9890707
                                                              

Faedah & Kebaikan Vitamin E Shaklee Yang Mungkin Kita Tak Tahu

Vitamin E Shaklee diperbuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum, yang kaya dengan vitamin E, diekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama, delta). Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap di pasaran.

Vitamin E Shaklee mengandungi 10mg selenium semulajadi, yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.


manfaat vitamin e shaklee


Manfaat Utama Vitamin E Shaklee

  • Melindungi jantung - Pengambilan harian 800IU vitamin E untuk jantung yang sihat; mengurangkan tekanan darah, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolestrol HDL, menghalang platelet darah melekat ke dinding arteri, menghalang anemia hemolitik, penyakit jantung dll.
  • Mempertingkatkan kemampuan reproduktif - Kajian pada tahun 1924, mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600IU - 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
  • Anti Penuaan - 1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada, otot dan peha.
  • Anti-oksidan yang kuat - Pengambilan lebih dari 1200IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi  - katarak dan masalah penglihatan.
  • Kelestarian tenaga - Meningkatkan kelestarian tenaga seksual dengan membekalkan oksigen yang lebih.
  • Memperbaiki Arthritis - Meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos dan sakit sendi
  • Menghalang keguguran - Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopous seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin dan keguguran.
  • Memperbaiki parut - Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

Banyak betul kan kebaikan yang kita boleh dapat dalam sebotol Vitamin E sahaja. Memang berbaloi2 sungguh. Tak padan dengan harganya RM149 sebotol, yang ada 120 kapsul (4 bulan penggunaan). Means, kita cuma belanjakan sekitar RM37 sebulan, untuk manfaat yang berganda-ganda. Hebat kan?
 Untuk dapatkan Vitamin E ini....
 
Boleh call saya sekarang!!
iR Efie Muhamad 

ID Shaklee: 869620

019-9890707

Wednesday, 4 June 2014

Kenapa Suplemen Bukan Lagi Pilihan?

Cuba bayangkan, badan kita mempunyai jutaan enjin kecil, dan kesemua enjin ini bekerja on-call 24 jam. Non-stop. Bagi menentukan enjin-enjin ini dapat bekerja dengan baik, maka pastilah ianya memerlukan minyak tertentu. Apabila minyak berkenaan dari campuran yang salah, enjin tidak akan dapat bertugas dengan kemampuan yang maksimum. Apabila minyak dari grade rendah, enjin akan kehilangan kuasa. Apabila tidak diberikan minyak, ia akan berhenti bertugas.




Sama juga seperti badan kita, minyak yang kita berikan kepada enjin badan kita datangnya daripada makanan yang kita makan. Makanan pula mengandungi apa yang dipanggil seperti nutrien. Nutrien datang dalam berbagai bentuk – vitamin, hydrocarbon, air, enzim, asid amino dan lemak. Dengan bahan-bahan berkenaan, ia akan membolehkan kita terus hidup. Bahan-bahan tersebut menyediakan bahan asas supaya badan boleh menjalankan fungsi hariannya. 

Setiap nutrient berbeza dari segi bentuk, fungsi dan jumlah yang diperlukan oleh badan. Semua itu amat penting untuk keperluan badan kerana nutrient berkenaan melibatkan diri dalam semua proses badan – daripada melawan jangkitan, repair tisu-tisu hinggalah proses pemikiran. Walaupun nutrient-nutrien  berfungsi dalam kadar, tahap yang berbeza tetapi matlamnat utamanya adalah untuk mengekalkan / memastikan kita terus hidup.

Sekiranya kita tidak memberikan nutrient yang betul, ia akan memudaratkan badan. Badan tidak akan berfungsi secara normal. Masalah utama kita adalah, kita tidak dapat menyediakan nutrient yang sepatutnya dari diet makanan kita. Meskipun anda tidak sakit, tetapi anda tidak semestinya sihat. Dalam erti kata lain, anda mungkin tidak memperlihatkan sebarang tanda penyakit. Tanpa sebarang gejala, kita hanya mengetahuinya pada ketika yang sudah tidak dapat diselamatkan lagi. Contohnya, serangan jantung secara tiba-tiba, dan terus mengakibatkan kematian. Nauzubillah.....

Maka, suplemen bukan lagi pilihan, tapi SATU KEMESTIAN!


Suplemen Asas Untuk Badan



B-Complex
  • Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah kelesuan dan keletihan
  • Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia
  • Menggalakkan tumbesaran sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang
  • Memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
  •  Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus
  • Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat, mencegah anemia, sakit kepala dan migrain
  • Baik untuk masalah senggugut, meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit
  • Mencegah  mouth chilitis (rekah mulut), cegah jangkitan lidah dan nafas berbau
  • Redakan alahan


Vitalea

  • Memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
  • Melengkapkan nutrisi badan yang kurang pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang
  • Keupayaan sistem produktif yang penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
  • Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
  • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses tumbesaran, proses pertumbuhan rambut, otot, kulu dan hormon
  • Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati

Vitamin C 

  • Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu ianya mampu mempertingkatkan pengawalan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik
  • Kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemuliharaan kecederaan lambat, kulit kering dan kasar
  • Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit serta asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan sistem flu dan selsema
  • Merupakan antioksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya ndari tubuh kita dengan berkesan.
  • Mencerahkan kulit, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat
  • Memperbaiki insomnia, stress
  • Mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arterioskelorosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah dan skurvi. 
 
Ketiga-tiga vitamin ni merupakan vitamin yang paling asas badan kita perlukan. Ada yang salah faham, beranggapan asas ni memaksudkan tak penting, padahal maksud asas yang sebenarnya adalah keperluan wajib yang badan kita perlukan. Kalo macam vitamin lain, seperti Lecithin ke mungkin tak semua orang perlu, unless orang tu nak turunkan berat badan ke, turunkan kadar kolestrol ke... Haaa macam tu la maksudnya...
 
So, saya sangat sarankan untuk semua orang dapatkan suplemen asas tubuh kita ni...
 
Boleh call saya sekarang!!
iR Efie Muhamad 

ID Shaklee: 869620

019-9890707