Friday, 31 August 2012

Gout: Penyakit yang Sakit




Hehe, dah nama penyakit, konfemla sakit kan......;-)

Apa itu Gout??

Gout adalah satu penyakit sendi yang disebabkan oleh asid urik berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuh sejenis protein iaitu purin. Tubuh kita menyingkirkan bahan kumuh ini melalui air kencing, tapi apabila ia berlebihan dan tidak dapat dibuang, ia terkumpul di dalam sendi. Inilah yang menyebabkan gout.

Tubuh menjadi kurang efisien untuk membuang asid urik tersebut apabila buah pingang tidak berada di tahap kesihatan yang optimum. Ya, buah pinggang kita adalah organ perkumuhan yang penting untuk menyingkirkan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh, namun dalam beberapa keadaan, buah pinggang tidak dapat bekerja dengan baik, akibat dari:

  •     Pengambilan ubat-ubatan berunsurkan ‘drug’
  •     Stress dan tekanan perasaan
  •     Pengambilan protein yang berlebihan
  •     Kekurangan vitamin tertentu yang diperlukan untuk proses perkumuhan

Ada beberapa jenis vitamin yang boleh membantu meringankan penderitaan pesakit gout ini.


  •  ALFALFA - detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Pengamal  alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.
  • PERFORMANCE DRINK – memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik. Ia berkaitan dengan pengambilan alfalfa sebagai detox. 
  • OMEGA GUARD – mengelakkan keradangan sendi.
Berikut adalah testimoni oleh Puan Aula..

Condition gout mama mmg terukk…….Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die… It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry…
So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..( I tak sure about it nanti i post semula k!)..
Anak mane yang tak sedih kan?!!!! So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEE suppliments.. So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE;

My mum starts consuming it.. And the very next day NO JOKE… die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada..

Alhamdulilah with GOD’s will…AFTER 1 WEEK… she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit…. sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks… ramai la puji dia ” Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri”. Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

Sedih jugak i dengar sebab selama nie saya tahu my mum sakit tapi tak buat ape2.. Sekarang saya bersyukur saya belikan SHAKLEE pack for her.. Dulu kalo she tengok TV, die takleh bersimpuh or seangkatan dengannye and the good news.. “SHE CAN BEND HER KNEES only after TWO WEEKS!!!”
Sumer nie dengan KEBESARANYA dan usaha untuk try other alternatives SHAKLEE. It might be small to some but to her sangat bermakna means she can be more active to be with her cucu…
Tapi kalo korang nak tahu hah ade BONUS TAMBAHAN dalam mengambil suplemen di atas… Mulanya I tak perasan then selepas seminggu mama cakap tak cungap2 she can talk calmly and her BREATH dah tak berbau….
YEap dats right dulu mama ade masalah mulut berbau because of the medication she’s taking due to her asthma… hah panjang la cerita die nie hehe:) PAsal mulut berbau nie nanti I post special entri k!!
SO Itula testimoni mama saya… selepas mengambil nya almost 2 bulan dah ALHAMDULILAH perubahan positif pada mama.
Sebab nilah Aula suka sangat SHAKLEE suplemen, it provides alternative for healing besides prescription drugs. Aula bersyukur sangat

Jadi, inilah yang saya nak syorkan kepada pesakit gout, supplement semulajadi dari Shaklee selain dari menjaga diet harian.

Bagaimana nak dapat dapatkan vitamin untuk gout ni? Hubungi saya dengan SMS ke 019-9890707 :)

Monday, 27 August 2012

Shaklee Collagen Powder: Terbaik???


YA!!!

Sememangnya Shaklee Collagen Powder adalah kolagen yang TERBAIK, berdasarkan ramuan2 (boleh tengok di sini) dan faedah dari pengambilan Shaklee Collagen Powder.

Kenapa??

Sebab yang paling mudah, Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen yang hebat, yang mengandungi 4000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.

Kolagen Shaklee juga mempunyai molekul yang TERSANGAT RINGAN, kira2 1000 Dalton, justeru memudahkan penyerapan oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Kolagen Shaklee bertindak sekurang2nya ke atas 7 perkara utama:-

ANTI PENUAAN - mengurangkan liang pori2, kedutan dan garis2 halus yang kelihatan

MENGHIDRATKAN - melembapkan kulit bagi mengurangi rasa kering dan berkupas pada muka

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT - meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan

MELICINKAN - meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit

MENYUBUR - menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan bersinar

MENCERAH - mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit

MENEGANG - Membantu menegang dan menganjalkan payudara (psst, ibu2 yg bf mesti suka ni kan??)


Kolagen membentuk 90% protein matriks tulang2 dan 2/3 dewasa tulang rawan artikular. Oleh itu, kehilangan kolagen juga boleh menjejaskan kesihatan tulang2 anda dan sesendi, menyebabkan tulang2 lemah dan sendi kaku.

Jadi, pengambilan KOLAGEN bukan sekadar untuk CANTIK, malah SIHAT!!

Nak LAGI BEST, kesannya boleh dilihat dalam masa, cuma 2 MINGGU!! ;-)


Berminat untuk maklumat lanjut??

Boleh sms/ call / whatsapp saya di 019-9890707.

Sunday, 26 August 2012

Ostematrix: Bukan Sekadar Kalsium

Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis.

Kebanyakkan kalsium berasaskan makanan datang daripada bahan tenusu. Anggapan bahawa kalsium daripada tenusu tidak diserap sebenarnya tidak disokong oleh kajian saintifik.  Lain-lain sumber kalsium yang baik termasuk sardin, ikan salmon yang ditinkan, sayuran berdaun hijau, dan tofu.

Kesan Kekurangan


Kekurangan kalsium boleh menyebabkan :
  •     Kejang otot pada muka , tangan dan kaki.
  •     Tekanan darah dan rentak denyutan jantung tidak teratur.
  •     Penyakit rickets pada kanak-kanak dan osteomalacia pada orang dewasa.


Hakikatnya, kita memerlukan lebih dari sekadar kalsium semata-mata untuk membina tulang yang kuat.

Apa ada pada Ostematrix Shaklee?


Ostematrix menyediakan satu matriks unik nutrien kritikal termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan banyak lagi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

  •  Membina tulang dan gigi yang kuat
  •  membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  •  Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  •  Membantu mengurangkan simptom2 senggugut sepertiperut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.

Ostematrix membekalkan:

  • 1000mg (100% pengambilan harian) unsur kalsium daripada sumber2 yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi
  • 400mg (100% pengambilan harian) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400IU (100% pengambilan harian) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Sajian harian hanyalah sebanyak 4 tablet.

Shaklee Ostematrix - Penyerapan Yang Terbukti Secara Klinikal


Pengambilan hanya 2 tablet ostematrix sahaja berupaya menghasilkan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan nkalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.



Hubungi atau SMS saya di 019-9890707 untuk konsultansi percuma..

Tuesday, 14 August 2012

Lecitin Sebagai Pembakar Lemak

Hmmm, raya dah nak dekat sangat dah. Bila raya, sangat pasti kebanyakan orang akan makan tak ingat dunia punya. Maklumla, dah puasa sebulan masing-masing makan macam nak balas dendam (macamlah sebulan tu tak makan langsung kan? hehe). Walaupun tabiat ni tersangat la salah, tapi masing-masing seperti merelakan diri tambahan pula dengan juadah yang pelbagai dan supersedap kan. Berat badan yang turun 2kg semasa, berpuasa, naik berlipat kali ganda selepas raya.. hehe...




Ni baru sikit....ada baaaaaaaaaaanyak lagi menanti masa raya ;-)
                                           


Ok, jadi sebagai alternate solution, jom kita sediakan lecitin sebagai teman semasa beraya nanti.

Fakta tentang lecitin, sebagai pe-nyah lemak.

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

  •     Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh      menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  •     Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  •     Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  •     Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

Sebenarnya, banyak lagi kegunaan lecitin selain dari pemecah lemak. Namun, dalam ruangan kali ni, kita cerita dulu kegunaan lecitin sebagai pembakar lemak.

  •     Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  •     Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  •     Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  •     Membantu kawal paras triglycerides.
  •     Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-  pembuluhan darah.
  •     Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

 Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana .pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik… dimana anda akan cepat berasa lapar…. ..:-)

Jadi, tunggu apa lagi. Mari kita sama-sama menyingkirkan lemak berlebihan dengan Lecithin Shaklee.




Hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa bersempena raya!


Wednesday, 8 August 2012

Vitamin di Hari Raya


Raya dah tak lama lagi. Kurang lebih 10  hari je lagi...



 

Jom kita tengok, apa dan kenapa vitamin yang perlu kita standby , sebelum menyambut raya...


1. Nutriferon -- meningkatkan imun sistem. Yela, kalo tetiba pening demam ke time raya, nak ke klinik pun
agak susah masa2 raya ni, so sila standby nutriferon yer...

2. Wellness set - Vit C, B-kompleks, vitalea, ESP. Untuk memastikan badan mendapat nutrien secukupnya. Musim raya nanti nak makan macam-macam hingga mungkin ramai yg terlupa diet seimbang.

3. Performance Drink - untuk kekal terhidrat dalam perjalanan jauh dan lama (jangan lupe ye 'jem' yang xsedap tu...heheh)

4. Advanced Joint Health, Omega Guard & Ostematrix - hadiah untuk ibu, ayah, mertua, datuk dan nenek di kampung

5. Peppermint Ginger Plus - buang angin dalam badan.

6. Lecithin, Herb-Lax -- memecahkan lemak-lemak. Raya ni semua jenis makanan berlemak,
berkolestrol terhidang depan mata. Semua nampak sedap. Habislah diet sebulan ramadhan.

7. Kolagen + Vitamin C --- yang ni memang PALING GLEMER.. yela, vitamin untuk cantik kan??? Sape la yg xnak cantik.

Sesiapa yang rasa nak beli, nak tanya, boleh hubungi saya di 019-9890707..

Sunday, 5 August 2012

Cintailah Jantung Anda

Penyakit berkaitan jantung, seringkali digelar sebagai pembunuh No 1, juga sering disebut sebagai pembunuh senyap. Serangan jantung (heart attack) hanya SATU daripada beberapa kategori penyakit jantung yang digulungkan sebagai CARDIOVASCULAR (CVD). CVD ini meliputi:-

  • masalah berkaitan arteri - saluran darah
  • tekanan darah tinggi
  • coronary heart disease
  • rheumatic heart disease
  • stroke
 

Punca Utama Masalah Jantung

--->>> timbunan kolesterol pada arteri, menjadikan artei sempit / tersumbat / keras

Masalah terbesar pada kita adalah IA TIDAK MEMBERI SEPARANG TANDA!

Justeru, hanya melalui pencegahan sahaja dapat kita kurangkan risiko penyakit ini.
Jika pun seseorang boleh survive dari serangan jantung / strok, kehidupannya tidak akan sama lagi.

Jika anda benar2 cintakan jantung anda, ayuh lakukan sesuatu sekarang kerana 90% puncanya boleh dikawal melalui:-

  • diet yang seimbang dan baik
  • pengambilan makanan tambahan
  • perubahan cara hidup


Pemakanan Tambahan yang Disyorkan

ESP
Dari kacang soya mentah dan mempunyai kesan positif untuk mengurangkan kolesterol
Vita-Lea
Apabila diambil dalam jumlah yang optimal, dapat memberi kesan yang efektif kepada lemak darah


Vitamin C
Membantu membersihkan arteri darah dan menolong mencegah serangan jantung
Menolong mengurangkan serum kolesterol
  
Vitamin E
Meningkatkan jumlah HDL (kolesterol baik)

Hubungi saya untuk konsultansi percuma dengan call / sms/ whatsapp: 0199890707